Almanya’da ‘dinleme’ tartışması: ‘Scholz, Avrupa için güvenlik riski’

ALMANYA – Rusya’nın Alman ordusunun üst düzey subayları arasındaki konuşmayı dinleyip yayınlaması, Federal Hükümet ile ana muhalefet arasında gerginliği iyice artırdı. Ana muhalefet Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), dinleme skandalının bir an önce aydınlatılmasını istedi, bunun için savunma komisyonunun toplanması için başvuruda bulundu. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan Federal Hükümet kesiminden de skandalın bir an önce aydınlatılması talepleri geldi.

‘RUSLARIN ELİNDE BAŞKA KAYITLAR OLABİLİR’

CDU savunma politikaları sözcüsü Roderich Kiesewetter, Rusya’nın elinde başka dinleme kayıtlarının olabileceğini söyledi. N-tv haber kanalına konuşan Kiesewetter, skandalın bir an önce aydınlatılmasını talep etti, Başbakan Scholz’un Almanya ve Avrupa için bir ‘güvenlik riski’ haline gelmeye başladığını ileri sürdü.

Kiesewetter, Scholz Taurus seyir füzelerinin Ukrayna’ya gönderilmesine ‘yanlış gerekçelerle’ karşı çıktığı için bu füzelerin gönderilmesini imkansız kıldığını savundu. Kiesewetter, Başbakan Scholz’u eleştirdiği açıklamasında, Rusya’nın Avrupa’ya yönelik nükleer silah tehdidi karşısında zayıflık göstererek Avrupa’nın caydırıcı gücüne zarar verdiğini, Almanya için Alternatif (AfD) ile Sahra Wagenknecht Partisi’den (BSW) oy almak için Rusya’nın yanlış bilgilerine itibar ettiğini iddia etti.

CDU/CSU, bu eleştirilerin yanı sıra, savunma komisyonunun toplanması için Federal Meclis Başkanlığı’na başvurdu. “Federal Hükümet’in güvenlik kargaşasına son verme sorumluluğu var” diyen CDU milletvekili Thorsten Frei, Başbakan Scholz’un da komisyona gelip açıklama yapmasını istedi. CDU/CSU, dinleme skandalının aydınlatılması için araştırma komisyonu kurulmasını da talep ediyor.

FEDERAL HÜKÜMET ÜYELERİNDEN DE AYDINLATMA TALEBİ

Trafik lambası koalisyonu olarak adlandırılan Federal Hükümet üyeleri ve partilerinden de dinleme skandalının aydınlatılması talepleri geldi. Karadağ’ı ziyaret eden Yeşiller Partili Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, skandalın çabuk ve tümüyle aydınlatılmasını istedi. Dinleme skandalında Rusya’nın kendini ‘mağdur’ olarak sunduğuna gönderme yapan Baerbock, “Bu savaşta saldırgan-mağdur rollerinin değişmesine izin vermemeliyiz” dedi. Yeşiller Federal Meclis Grubu Başkan yardımcısı Konstantin von Notz ise dinlemenin bir kerelik bir olay mı olduğunun, yoksa yapısal bir eksiklikten mi kaynaklandığının açığa çıkarılmasını istedi.

SPD’li Federal Meclis ordu görevlisi Eva Högl, Funke Medya Grubu’na yaptığı açıklamada, dinleme skandalından ders alınması gerektiğini ifade etti. “Ordu güvenli iletişim sistemleri konusunda eğitilmeli, teknik altyapı yetersiz ise giderilmeli” dedi. Sol Parti (Die Linke) Eş Başkanı Martin Schirdewan da orduya güvenli iletişim için yatırım yapılmasını istedi, “Gizli kalması gereken bir toplantı, Webex gibi güvensiz bir kanal üzerinden yapılamaz” dedi.

TOPLANTI WEBEX UYGULAMASI ÜZERİNDEN YAPILMIŞ

Rusya’nın dinlediği çevrimiçi toplantı, ABD firması Cisco tarafından geliştirilen ve herkesin kullanımına açık olan Webex uygulaması üzerinden yapılmış. Alman Birinci Televizyonu (ARD) haber kanalı Tagesschau’nun haberine göre, bu uygulama 2019 yılından bu yana resmi daireler tarafından kullanılıyor. Webex, veriler kaydedilip ABD’ye aktarılabileceği, dolayısıyla Avrupa Birliği’nin (AB) kişisel verileri koruma düzenlemesine aykırı olduğu için tartışmalı bir uygulama.

Uygulama üzerinden yapılan konuşmalar şifreleniyor, ancak şifreleme işlevinin etkin konuma getirilmesi gerekiyor. Öte yandan, biri çevrimiçi toplantıya sabit telefon üzerinden katılınca, şifreleme işlevi devreden çıkıyor. Medyada yer alan haberlere göre, ordunun üst düzey subaylarından biri, toplantıya Singapur’dan bir otelden sabit telefonla katılmış. Bu sebeple şifrelemenin devreden çıktığı, böylece Rusya’nın konuşmaları dinleyebildiği tahmin ediliyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top