Sessiz tehdit: gut hastalığı eklem sağlığınızı nasıl bozuyor?

Gut Hastalığı ve Tedavisi Hakkında Doç. Dr. Nuh Ataş’tan Önemli Bilgiler

Gut hastalığının, vücutta ürik asit düzeyinin artması sonucu ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Nuh Ataş, “Günümüzde sıkça karşılaşılan romatizmal hastalıklardan biri olan gut, özellikle eklem sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Ürik asit, normalde idrar yoluyla vücuttan atılması gereken bir maddedir. Ancak, fazla üretildiğinde ya da böbrekler yoluyla yeterince atılamadığında eklemlerde kristal formunda birikir. Bu kristaller, bağışıklık sistemini uyarak iltihaplı ataklara yol açar” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“En Sık Ayak Başparmağını Etkiliyor”

Doç. Dr. Ataş, “Gut hastalığı genellikle ayak başparmağında ani başlayan yoğun ağrı, şişlik ve kızarıklıkla kendini gösterir. Ancak diz, ayak bileği, dirsek gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Hastalar genellikle gece saatlerinde başlayan şiddetli ağrılarla acil servise başvururlar. Bu ataklar zamanla sıklaşabilir ve uygun tedavi edilmezse eklemlerde kalıcı hasarlara yol açabilir” dedi.

“Beslenme Alışkanlıkları Hastalığı Tetikleyebilir”

Doç. Dr. Ataş, “Gut hastalığının tetikleyicileri arasında kırmızı et, deniz ürünleri, alkol ve fruktoz içeren içeceklerin aşırı tüketiminin önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Bu gıdalar vücuttaki ürik asit seviyesini artırarak ataklara neden olmaktadır. Özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde, sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla hastalık riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtti” ifadelerini kullandı.

“Doğru Tedaviyle Kontrol Altına Alınabilir”

Gut hastalığının uygun tedavi ile kontrol altına alınabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Nuh Ataş, “Erken teşhis konulan hastalarda, uygun ilaç tedavisi ile hem ataklar azaltılabilir hem de eklem hasarı önlenmiş olur. Bu nedenle, özellikle ani ve şiddetli eklem ağrısı yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden bir romatoloji uzmanına başvurması çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Erkek Çocuk ve Baba İlişkisi Nasıl Olmalı?

Erkek Çocuk ve Baba İlişkisi Nasıl Olmalı? Uzmanlar, bu ilişkisinin iyi olması durumunda çocuğun benlik gelişiminin de sağlıklı olacağını söyledi.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık Belirtileri Nelerdir? Uzmanlar, Kabızlığa karşı en etkili silahı açıkladı: Su, lif ve hareket!

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.