DİSK”e bağlı Dev Sağlık İş Bursa Şubesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde, pankart açarak ‘Zorunlu emeklilik’ düzenlemesini protesto etti. Sağlık emekçileri, taşerondan kadroya geçen işçiler dışında hiç bir çalışana uygulanmayan, Anayasa’da yer alan başta eşitlik ilkesi olmak üzere çalışma hakkı, sosyal güvenlik hakkı gibi temel değerlere aykırı bir düzenleme ile getirildiğini belirttikleri ‘Zorunlu Emeklilik’ düzenlemesine karşı olduklarını söyledi.
“BİR BÖLÜMÜ EMEKLİ OLMAK İSTEMİYOR”
On binlerce kamu işçisinin “zorunlu emeklilikle” karşı karşıya olduğuna dikkat çeken sağlık çalışanları, sıkıntılarını şöyle dile getirdi:
“Zorunlu emeklilik, kamuda çalışanların sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihte kendi iradeleri dışında
emekli edilmeleridir. EYT’nin görünmeyen bir yüzü de zorunlu emeklilik tehlikesidir. EYT kapsamına giren bazı arkadaşlarımız hemen emekli olmak isterken bir bölümü ise istemiyor. Çünkü ciddi gelir kaybı yaşanacak.”
“BU DURUM BÜYÜK GELİR KAYBI ANLAMINA GELECEK”
Emekliye sevk edildiklerinde gelir kaybı yaşayacaklarını ifade eden sağlık çalışanlarının açıklaması şöyle:
“Bu sistem 2017 yılında çıkarılan 696 sayılı KHK ile kadroya geçen taşeron işçiler için zorunlu hale getirildi. Bu nedenle EYT düzenlemesi çıktığında kamuda 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçiler olarak re’sen emekliye sevk edileceğiz. Bu durum bizim için büyük gelir kaybı anlamına gelecek.
Bugün 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre Emekli olanların aylıkları üç ayrı bölüm halinde hesaplanıyor. 2000 öncesi çalışmalar, 2000-2008 arası çalışmalar ve 2008 sonrası çalışmalar. Bu hesaplama yüzünden çalışmasının çoğunluğu 2000’li yıllarda olan bizler için büyük mağduriyet yaşanacağı açıktır.
Prime esas kazançları düşük ve prim gün sayıları sınırlı olan 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçiler olarak zorunlu olarak emekli edildiğimizde emekli aylıklarımız 3 bin 500 TL civarında olacak. Emekli olduğumuzda halen aldığımız ücretlerin yarısını bile almamız zor.”
TALEPLERİNİ SIRALADILAR
Sağlık emekçileri, bazı ayrıntıları ise şöyle vurguladı:
“Zorunlu emeklilik Anayasa’ya aykırıdır!
Aynı işyerinde yan yana, aynı statüdeki iki işçi için yapılan farklı uygulama Anayasa’nın 10. Maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır.
Zorunlu Emeklilik uygulaması derhal kaldırılmalıdır.
SGK ‘ya kayıtlı bütün çalışanlar için emeklilik isteğe bağlı bir hak iken 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçiler için zorunlu olması kabul edilemez!
Emekli maaşları insanca yaşamaya yetecek ücret olmalıdır. Emekli maaşı bağlanma oranları arttırılmalıdır.”