OECD Türkiye’nin büyüme oranını düşürdü

Türkiye Ekonomisi ve Küresel Büyüme Tahminleri

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), küresel ekonomiye yönelik belirsizlikler nedeniyle büyüme tahminlerini revize ederek, bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9’a düşürdü. Türkiye ekonomisinin de bu yıl yüzde 2,9 büyüyeceğini öngören OECD, Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı.

Rapora göre, ekonomi ve ticaret politikalarındaki belirsizlikler son birkaç ay içinde önemli ölçüde arttı. Bu belirsizlikler, iş dünyası ve tüketici güvenini olumsuz etkilerken, ticaret ve yatırımları baskılamaya başladı. Küresel ekonomiye yönelik büyüme tahmini aşağı yönlü revize edilerek, bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9 olarak güncellendi. Geçen yılki yüzde 3,3’lük büyümenin ardından bu düşüş dikkat çekici.

ABD, Kanada ve Meksika gibi ülkelerde ekonomide yavaşlama öngörülürken, Çin ve diğer bazı ülkelerde daha sınırlı bir zayıflama bekleniyor. Özellikle ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüyeceği tahmin ediliyor. Avro Bölgesi’nde ise büyümenin artarak devam edeceği belirtiliyor.

Türkiye ekonomisi ise 2023’teki yüzde 5,1’lik büyümeden sonra 2024’te yüzde 3,2 büyüdü. Bu durum, ekonominin iç tüketim yerine net ihracata dayalı bir yapıya doğru evrildiğini gösteriyor. Türkiye’de enflasyonun gerilemesi ve Türk lirasındaki değer kazancı olumlu bir etki yaratırken, OECD Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,9 ve gelecek yıl yüzde 3,3 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Özellikle sıkı para politikasının enflasyonu düşürmede etkili olduğu vurgulanırken, politika faizindeki kademeli düşüş ve dezenflasyon süreciyle birlikte tüketim ve yatırımların destekleneceği öngörülüyor. Türkiye’nin istikrar odaklı politika çerçevesini sürdürerek, yapısal reformlarla büyüme potansiyelini artırması gerektiği belirtiliyor.

Bu doğrultuda, mali konsolidasyonun devam ederek bütçe açığının azaltılması ve öngörülebilir politika ortamının yatırımcı güvenini artırması bekleniyor. Sermaye ve transfer harcamalarının azaltılmasıyla mali konsolidasyonun sağlanması, Türkiye’nin ekonomik büyümesine olumlu şekilde katkı sağlayabilir.

Related Posts

Trump’ın açıklamaları tansiyonu düşürdü: Altın fiyatları geriledi! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu?

20 Haziran 2025 Cuma altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 20 Haziran 2025 Cuma altın fiyatları…

Faiz kararına ekonomistlerden ilk yorumlar: Pabuç pahalı demiştik…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14:00’te gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yılın 4. faiz kararını açıkladı. Merkez, faizi yüzde 46’da sabit tuttu. Faiz kararına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Para Politikası …

Merkez Bankası’nın faiz kararı için nefesler tutuldu! İşte piyasanın beklentisi

Merkez Bankası’nın haziran ayı faiz kararı için nefesler tutuldu. Banka en son nisan ayında sürpriz bir şekilde faiz artırımına gitmişti. Mayıs ayı enflasyonunun beklentilerin altında gelmesi faiz indirimi ihtimalini gündeme getirmişti. Peki faizlerde beklenti ne, bir sürpriz olur mu? Faiz kararı borsa, dolar, kredi ve mevduat faizlerini nasıl etkiler? İşte detaylar…

Hazine ve Maliye Bakanlığı son noktayı koydu: Vergi affı mı gelecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “vergi affı” ve “yeniden yapılandırma paketi” ile ilgili herhangi bir çalışmanın bulunmadığını duyurdu.

Brent petrol yükselişte: İran-İsrail gerilimi piyasayı vurdu! (17 Haziran 2025)

Dün 74,56 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 72,13 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.13 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,65 artışla 72,60 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

BIST 30 VİOP’ta düşüşle açıldı: Neler oluyor? (17 Haziran 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,7 artışla 10.483,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 10.488,00 oldu. Haziran vadeli endeks kontratı, bugün açılış …