Gıdada sürdürülebilirlik için Avrupa ile ortak hedef

Türkiye, FutureFoodS ile Avrupa Ülkeleriyle Gıda Sistemleri Projesi Yürütecek

Türkiye, gıda arzında devamlılığı sağlamak, yenilikleri teşvik etmek ve daha güçlü bir gıda sistemi geliştirmek amacıyla “Sürdürülebilir Gıda Sistemleri İçin Avrupa Ortaklığı”nın (FutureFoodS) ilk uluslararası ortak fonlanan çağrısıyla Avrupa ülkeleriyle projeler yürütecek.

FUTUREFOODS 2024 YILI ÇAĞRISI

TÜBİTAK’ın verilerine göre, Avrupa’nın gıda üretim ve tüketim süreçlerini daha sürdürülebilir ve dirençli hale getirmeyi hedefleyen “FutureFoodS 2024 Yılı Çağrısı”na start verildi.

FutureFoodS, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve gıda güvenliği gibi zorluklara ortak çözümler sunarak önde gelen uzmanları, araştırma kurumlarını, işletmeleri ve karar alıcıları bir araya getiriyor.

HEDEF: TÜKETİCİ SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRMEK

Ortaklık, geleceği şekillendiren teknolojilerin entegrasyonu, döngüsel ekonomi ilkeleri ve sürdürülebilirlik stratejileriyle gıda üretiminin çevresel etkisini en aza indirgeyerek tüketici sağlığını güçlendirmeyi ve gıda zincirinin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyor.

FutureFoodS, Avrupa gıda sistemlerini dirençli ve sürdürülebilir bir geleceğe taşımak için inovasyon ve bilgi paylaşımının önemine vurgu yapıyor.

Bu doğrultuda, ortaklığın ilk uluslararası ortak fonlanan çağrısıyla 19 ülkeden 36 fonlama kuruluşunu bir araya getirerek, sürdürülebilir bir gıda geleceği için yenilikçi araştırma ve geliştirme projelerini desteklemek üzere 40 milyon avroya kadar ortak fon sağlanacak.

ÜÇ ÜLKEDEN ÜÇ ORTAKLIK

Çağrının konu başlıkları arasında “Sürdürülebilir ve dirençli gıda sistemlerine doğru yol almak”, “Yeni gıdalar-Talep ve arzın yönlendirilmesi yoluyla gıda tasarımı, işleme ve tedarikte yenilikleri teşvik etmek” ve “Sürdürülebilir gıda tercihlerini güçlendirmek-Gıda ortamlarını ve beslenme değişimlerini sağlamak” bulunuyor.

Proje önerilerinde, en fazla bir konu başlığı seçilerek uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyulması gerekiyor. Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun, en az 3 ülkeden fonlanacak 3 ortağa sahip olması gerekiyor.

Çağrıya, yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurumları, seri büyüme sağlayan özel kuruluşlar gibi Türkiye’de yerleşik kurum ve kuruluşlar başvurabilecek.

210 BİN EUROYA KADAR DESTEK

Proje süresi maksimum 36 ay olacak. Proje başına TÜBİTAK tarafından 210 bin avroya kadar destek sağlanacak. Destekleme oranları kuruma ve projeye göre farklılık göstermekle birlikte personel giderleri, seyahat masrafları, ekipman alımları gibi kalemleri kapsıyor.

PROJE ÖNERİLERİ İÇİN SON TARİH 15 OCAK 2025

Uluslararası proje önerileri için son başvuru tarihi 15 Ocak 2025 olarak belirlendi. Projelerin 2025 sonunda ya da 2026 başında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Özel kuruluşlar, yükseköğretim kurumları ve kamu kuruluşları için farklı destek oranları belirlenmiş olup, başvurular e-imza ile yapılacak.

Kaynak: patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir