Gıda İsrafı Türkiye’de Büyük Probleme Dönüşüyor
İSTANBUL (İGFA) – Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi 2024 verilerine göre Türkiye’de hane halkı, yılda kişi başı 102 kg olmak üzere toplamda 8.7 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. Bu durum, sadece ekonomik bir kayıp olmakla kalmıyor, aynı zamanda çevresel tahribat, ekonomik kayıplar ve sosyal eşitsizlik gibi pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Gıda israfının en fazla yaşandığı yerlerden biri evlerdir. Günlük en az bir milyar öğün yiyecek çöpe atılırken, kişi başı yılda ortalama 79 kg yiyecek israf ediliyor.
Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi 2024 Raporu’na göre, dünya genelinde 2022 yılında 1,05 milyar ton gıda israf edildi. Bu israfın büyük bir kısmı hanelerden (%60) gelirken, gıda hizmeti sektörü (%28) ve perakende sektörü (%12) ise diğer israf kaynaklarıdır. Türkiye’de ise kişi başı yılda 93 kg olan gıda israfı, son raporla birlikte 102 kg’ya yükselerek endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Gıda israfındaki bu artış, ekonomik, sosyal ve çevresel sorunları da beraberinde getirmektedir.
Gıda israfını azaltmak ve sürdürülebilir bir gelecek için sorumluluk almak önemlidir. BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, gıda kaybı ve israfının küresel sera gazlarının %8-10’unu oluşturduğunu belirterek, gıda israfını engellemek adına önerilerde bulunmaktadır.