Doğurganlık hızı tarihin en düşüğü

TÜİK, 2024 Yılı Doğum İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait doğum istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, geçen yıl ülkemizde 937 bin 559 bebek dünyaya geldi. Bu bebeklerin %51.4’ü erkek, %48.6’sı ise kızdı.

Bir kadının doğurganlık dönemi olarak kabul edilen 15-49 yaş aralığında, ortalama çocuk sayısını ifade eden “toplam doğurganlık hızı” ise 2001 yılında 2.38 iken, 2014 yılından itibaren sürekli bir düşüş eğilimi göstererek 2024 yılında 1.48’e geriledi. Bu durum, son 8 yıldır nüfusun yenilenme düzeyi olan 2.1’in altında kaldığını gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl en yüksek toplam doğurganlık hızı 3.28 çocukla Şanlıurfa’da kaydedilirken, bu ilimizi sırasıyla 2.62 çocukla Şırnak ve 2.32 çocukla Mardin takip etti. En düşük toplam doğurganlık hızının ise 1.12 çocukla Bartın ve Eskişehir’de olduğu belirlendi.

Anne eğitim durumlarına göre incelendiğinde, 2024 yılında en yüksek doğurganlık hızının okuma yazma bilmeyen veya okur-yazar fakat bir okul bitirmeyen anneler için 2.65 çocuk, en düşük doğurganlık hızının ise yüksek öğretim mezunu anneler için 1.22 çocuk olduğu görüldü.

2. Çocuk İçin Bekleme Süresi Arttı

2024 yılında kırsal bölgelerde doğurganlık hızı 1.83 çocuk iken, yoğun kentlerde bu sayı 1.39 çocuğa düştü. Geçtiğimiz yıl 2. çocuğunu doğuran annelerin ilk ve ikinci doğumları arasındaki ortalama süre 4.3 yıl olarak belirlenirken, 3. doğumunu yapan annelerin ikinci ve üçüncü doğumları arasındaki sürenin ise 5.4 yıl olduğu görüldü.

Related Posts

Hazine 66,7 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı dün (12 mayıs) iki ihale düzenleneği açıklamıştı. İki ihale şu şekildeydi: Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli, TLREF’e endeksli devlet tahvili …

Bakan Kacır: Kritik alanlarda yerli üretim kapasitemizi artıracağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi doğrultusunda gelecek beş yılda hayata geçirilecek programlarla yüksek teknoloji ve kritik alanlarda AR-GE ve yerli üretim kapasitesinin artırılacağını bildirdi.

Brüksel’de 9 Mayıs Avrupa Günü kutlanıyor

Avrupa’da birlik fikrine hayat veren Schuman Bildirisi’nin yıl dönümünü ifade eden Avrupa Günü nedeniyle Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) kurumları kapılarını vatandaşlara açarken, Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği de bir sergi alanı kurdu.

Atalarımızın bilmediği kelimeler, haller sözlüğü

A- Anda kalmak Eskiden kendini işine vermemişler için “eli işte, gözü oynaşta” denirdi. Günümüzde hiç kimse kendini işine vermiyor, herkes hep beraber eldeki cep telefonundaki bilumum sosyal medya mecralarına akıyor. Telefonda konuşurken, WhatsApp’tan mesaj atıyor, mesai saatleri dahilinde telefonu sessiz moda alıp oyun oynuyor, vidyo izliyor, ama dilinden de “anda kalmak” tabirini düşürmüyor. Sokağa çıkıp sorsak “An nedir?” diye, kaç kişi bilebilir acaba. İki kadın markette karşılaştı. Selamlaştılar.

2025 yılında vergi affı var mı? Beyanname Gözetim Programı nedir?

Son bir ayda tarafıma ulaşan soruların önemli çoğunluğa vergi affı ve birçok tüzel kişiliğe gelen vergi uyarı yazıları hakkında olmuştur. Beyanname Gözetim Programı nedir? Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınan program uyarınca 2024 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi verecek yaklaşık 500 bin mükellef üzerinden yapılan risk analizleri neticesinde ortaya çıkan, yaklaşık yüzde 10 civarı mükellefin riskli grup olarak tanımlanması ve bunlara riskleri hakkında uyarı mektubu gönderilmesi işlemidir.

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir?