AB’den ABD’ye 95 milyar euroluk misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği Komisyonu, Amerika Birleşik Devletleri ile otomobil ve karşılıklı tarifler konusunda yaşanan anlaşmazlığın çözümü için müzakere edilememesi durumunda atılacak adımlara dair bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, AB ve ABD arasındaki müzakerelerin karşılıklı fayda sağlayan bir sonuç ile sonuçlanamaması halinde alınacak karşı önlemler listesinin hazırlandığı belirtildi.

Açıklamada yer alan ifadeye göre liste, endüstriyel ve tarımsal ürünler de dahil olmak üzere geniş bir yelpazeyi kapsayan ABD’den 95 milyar avro değerinde ithalatı içeriyor. Ayrıca, AB’nin belirli çelik hurdası ve kimyasal ürünlerine yönelik 4,4 milyar avro değerindeki ABD ihracatına kısıtlamalar getireceği belirtildi.

Açıklamada, ABD tarafından duyurulan tarifelerin 90 gün süreyle kısmen askıya alınması kararının ardından AB’nin önceliğinin müzakere yoluyla dengeli bir çözüm bulmak olduğu vurgulandı.

AB’nin, müzakerelerde sonuca ulaşılamaması durumunda endüstrisini ve tüketicilerini savunmak için muhtemel karşı önlemler konusunda hazırlıklarını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, ABD’ye karşı otomobil ve otomobil parçaları ile karşılıklı tarifeler konusunda Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) resmi istişare sürecinin başlatılacağı ifade edildi.

Ayrıca, AB’ye uygulanacak karşı önlemler kapsamında 218 sayfalık bir ABD ürünleri listesi mevcut.

Şarap, balık, at eti, uçaklar, otomobiller ve parçaları, kimyasallar, makineler, sağlık ekipmanları gibi birçok ürünün yer aldığı listede bulunan ürünlerle ilgili AB üyesi ülkeler ve Avrupa şirketleri ile bir aylık istişare sürecinin başladığı bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump daha önce AB ülkelerine çelik ve alüminyum ithalatına %25 gümrük vergisi uyguladı. Daha sonra %20 oranında karşılıklı tarife getirdiğini duyurdu.

ABD ayrıca tüm araç ve otomobil parçaları için %25’lik bir tarife uyguladı.

 

Related Posts

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Kripto piyasaları coştu: 4 yılın rekoru kırıldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Birleşik Krallık ile bir ticaret anlaşmasına varıldığını duyurması ve Amerikalı ve Çinli yetkililer, tarife müzakereleri için bugün İsviçre’de buluşacağını açıklanmasının ardından kripto paralar sert yükseldi. Ayrıca spot …

SGK uzmanından kademeli emeklilik açıklaması: ‘Hükümetin oyları çok düşerse…’

SGK, emeklilik sistemi üzerindeki suiistimallere karşı denetimlerini sıkılaştırdı. Hileli yollarla emekli olanların maaşları iptal ediliyor ve gerekli hukuki süreçler başlatılıyor. Yetkililer, yurttaşları kurallara uygun hareket etmeleri konusunda uyarıyor.

Bellona’nın fiyatı 570 kez artırıldı: Satışta rekor kırıldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 2016 yılında devraldığı Boydak Holding bünyesindeki Bellona’yı sattı. TMSF, geçtiğimiz ay yayınladığı duyuru ile Bellona Mobilya’nın tamamının 7 milyar TL muhammen bedelle satışa çıkarılacağını duyurmuştu. TMSF …

Otellerde doluluk pandemi sonrasının en düşüğünde

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 26,79’a gerileyerek pandemi sonrası en düşük seviyeyi gördü. Geceleme sayısı da geçen yıla göre düşerken, ziyaretçilerin kalış süresi kısaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir